niedziela, 14 kwietnia 2019

Bigos z ziemniakami.



Bigos podany z ugotowanymi ziemniakami.


Składniki:

kiszona kapusta (z domowego kiszenia) 2 kg
biała kapusta 1 kg
golonka wieprzowa tylna 1,5 kg
kiełbasa śląska 4 szt.
śliwki mrożone 6 szt. (prezydent)
boczek wędzony 30 dag
pieczarki większe 8 szt.
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8-10 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny młotkowany
papryka czerwona mielona 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
cebula 2 szt.
jałowiec owoc 4-5 ziaren
tymianek pół małej łyżeczki
majeranek 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 125 ml(pół szklanki)
ziemniaki

Wykonanie:

Golonkę myjemy i zalewamy wodą do jej zakrycia, gotujemy 3 godziny. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Ugotowaną golonkę pozbawiamy kości, kroimy w większą kostkę 3x3cm. Wywar cedzimy przez sitko. W wywarze gotujemy poszatkowaną białą kapustę z pokrojoną w kostkę golonką i pieczarkami. Kapustę białą gotujemy do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej odciśniętą z soku kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotując bigos musimy często mieszać kapustę. W międzyczasie smażymy z cebulą kiełbasę pokrojoną, wędzony boczek i usmażony dodajemy do gotującej się kapusty, ponownie mieszamy. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy wszystkie suche przyprawy i ponownie mieszamy. W następnym, trzecim dniu gotowania bigosu dodajemy pokrojone mrożone śliwki, wino i gotujemy 2 godziny, także często mieszamy. W trzecim dniu zagotowuję bigos i gotuję około dwóch godzin, próbuję smak, w razie potrzeby doprawiam i kończę gotowanie. W między czasie gotujemy ziemniaki. Bigos podajemy na gorąco z ziemniakami.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz