Bardzo smaczny schab, pieczony z boczkiem wędzonym, cebulą i ziemniakami.
Składniki:
schab bez kości 1,3 kg
cebula 4 szt.
boczek wędzony 3 plastry
ziemniaki małe
pomidorki koktajlowe do dekoracji
smalec wieprzowy
Przyprawy:
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
wegetta bez konserwantów 1 łyżka
czosnek granulowany 1 łyżka
Wykonanie:
Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy wzdłuż w 3 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 3 cm. Cały kawałek schabu nacieramy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia. W nacięte miejsca wkładamy po plastrze wędzonego boczku i po 3-4 plastry cebuli. Całość ściągamy i obwiązujemy przędzą wędliniarską jak szynkę. Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor. Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym, dno pojemnika wykładamy plastrami cebuli. Na około obkładamy małymi ziemniakami. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu. Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze. Upieczony schab podajemy pokrojony w grubsze plastry na gorąco z upieczonymi ziemniakami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz