niedziela, 28 kwietnia 2019

Gulasz z makaronem.



Gulasz z wieprzowej szynki podany z ugotowanym makaronem.

Składniki:

szynka wieprzowa 70 dag
suszona włoszczyzna 3 łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
cebula 1 szt.
lubczyk mrożony
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
sól himalajska
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
majeranek
ziele angielskie 6 ziaren
liść laurowy 5 szt.
woda 1 litr
Mąka pszenna 4 łyżeczki
śmietana 30% 2 łyżki
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękła i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany gulasz podajemy z makaronem.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz