poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Młoda kapusta na gęsto.



Młoda kapusta ugotowana na szynce wieprzowej i ćwiartkach z kurczaka.


Składniki:

młoda kapusta 2 główki
marchew 3 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
szynka wieprzowa 20 dag
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
koper
natka pietruszki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pasta rosołowa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
kminek mielony do smaku
kasza pęczak 2 łyżki
bulion mięsny 200 ml

Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone mięsa gotujemy 30 minut we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane mięsa wyjmujemy i studzimy. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę i kroimy kapustę. Do oddzielnego garnczka wlewamy 200 ml bulionu, dodajemy pastę rosołową, kaszę pęczak, pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę oraz pokrojoną kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 30-40 minut. W między czasie oddzielamy mięso od kości i kroimy w większą kostkę. Pokrojone mięsa i czosnek dodajemy do gotującej się kapusty. Przed końcem gotowania doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami na gorąco.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz