wtorek, 23 kwietnia 2019

Klops z jajkiem, ziemniaki i kapusta zasmażana z pieczarkami.



Plastry pieczonego klopsa z twardym jajkiem podane z ziemniakami i zasmażaną kapustą z pieczarkami.


Składniki:

mięso wieprzowe mielone 1 kg
pieczarki 8 szt.
jajka kurze 3 szt.
jaja kurze ugotowane na twardo 4 szt.
bułka tarta pół szklanki
cebula
sól
pieprz
oliwa
ziemniaki
kapusta biała młoda 1 kg
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
szczypior

Wykonanie:

Do mielonego mięsa dodajemy starte 4 pieczarki, 3 jajka,sól, pieprz, bułkę tartą i startą cebulę. Mieszamy wszystkie składniki. Formę do keksów wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę mięsną i wciskamy ugotowane, obrane ze skorupek jajka, wzdłuż. Całość dokładnie zalepiamy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy kapustę zasmażaną z pieczarkami. Pokrojoną kapustę i pieczarki gotujemy w szklance wody 20 minut. Redukujemy wodę do minimum, dodajemy zrobioną zasmażkę z mąki i masła, dobrze mieszamy. Upieczony klops kroimy w grubsze plastry i podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz z zasmażaną kapustą z pieczarkami.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz