Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku i pokrojonej w kostkę cebuli. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich.
Składniki:
ziemniaki 9 szt.
boczek wędzony 30 dag
kiełbaska śląska 1 szt.
cebula 2 szt.
jajka 3 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki
Przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
majeranek
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki ścieramy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, majeranek, wbijamy jajka oraz pieprz ziołowy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy olejem formę, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy babkę z formy. Babkę możemy konsumować zaraz po wyjęciu z formy z kwaśną śmietaną. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz