Wiosenna, bardzo smaczna zupa z botwinki i młodych buraczków, ugotowana na mięsie wieprzowym, podana z jajkiem ugotowanym na twardo.
Składniki:
łopatka wieprzowa 40 dag
woda 2 litry
ziemniaki 3 szt.
botwinka 2 pęczki
suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
zakwas buraczany (swojski) 100 ml
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
śmietana 30% do zabielenia
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
koperek
Wykonanie:
Do gotującej się, osolonej wody wkładamy kawałki mięsa. Gotujemy 20 minut, podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i łyżkę pasty rosołowej. Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków. Na koniec lekko zabielamy śmietaną, kończymy gotowanie. Zupę podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz