Duszone kawałki mięsa podane z marchewkami i cebulką razem z pieczywem.
Składniki:
schab od strony karczku 1 kg
cebula 3-4 szt.
młoda marchew 7 szt.
wieprzowy smalec 1/3 kostki
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Mięso kroimy na 3 grubsze plastry, ubijamy pięścią, solimy, pieprzymy. Doprawione plastry mięsa smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor. W między czasie kroimy cebulę w półplastry, doprawiamy pieprzem i solą. Usmażone kawałki mięsa wraz z tłuszczem przenosimy do garnka, dodajemy obrane młode marchewki, cebulę i dusimy do miękkości mięsa, marchewek i cebuli. Duszone kawałki mięsa podajemy z marchewkami i cebulką razem z pieczywem. Możemy również podać z młodymi ziemniakami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz