wtorek, 11 czerwca 2019

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta.



Polecam klasykę kuchni polskiej, naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Ciasto na placki:

Składniki:

Jajo kurze 3 szt.
mąka 2 szklanki 
1 szklanka mleka
1 szklanka ciepłej wody przegotowanej
4 łyżki  oleju
szczypta  soli

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować, odstawiamy ciasto na 30 minut, niech odpocznie. Placki na naleśniki smażymy na posmarowanej pędzlem z olejem po gorącej patelni.

Farsz:

mrożony szpinak 400 g
ser feta 150 g
czosnek 3 ząbki - przeciśnięty przez praskę
pieprz
sól
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie farszu:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozmrożony szpinak, smażymy do odparowania wody. Dodajemy rozkruszony widelcem ser feta. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem i solą. Dusimy na patelni do ładnego połączenia się sera ze szpinakiem. Zrobiony farsz nakładamy na wcześniej zrobione placki i zawijamy. Zrobione naleśniki podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Naleśniki podajemy na gorąco, smaczne są również na zimno.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz