Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak kiwi, truskawki, borówki amerykańskie.
Składniki:
Spód:
okrągłe biszkopty 12 szt.
Masa serowa z owocami:
mleko 400 ml
serek waniliowy, homogenizowany 400 gram
żelatyna 70 g
szklanka wrzącej wody
borówki amerykańskie 15 dag
truskawki 15 dag
kiwi 4 szt.
Wierzch:
kiwi 6 szt.
galaretki agrestowe 3 szt.
2 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowany owoc kiwi, wcześniej zagotowany w garnczku i wymieszany z galaretkami agrestowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie zagotowujemy 400 ml mleka i 200 ml wody, dodajemy 70 gram żelatyny, mieszamy, nie gotujemy. W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z gorącym mlekiem wymieszanym z żelatyną. Obieramy kiwi ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i truskawki bez szypułek myjemy i osuszamy. Gdy masa serowa ostygnie dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem kiwi. Po wlaniu masy serowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań.
Smacznego!!!
UWAGA!!!
Sernik możemy robić również w tortownicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz