Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec porzeczkowy w skład którego wchodzą owoce takie jak czarna porzeczka, borówki amerykańskie i winogrona.
Składniki:
blacha 30/25/6 cm
Spód:
herbatniki kakaowe
Mus porzeczkowy:
czarna porzeczka 50 dag
galaretka leśne owoce 1 szt.
Masa śmietankowa:
śmietana 30% 500 ml
galaretki cytrynowe 1 szt.
szklanka wrzącej wody
Góra:
galaretki przezroczyste 2 szt.
400 ml wrzącej wody
borówki amerykańskie 64 szt.
winogrona bezpestkowe 16 szt.
Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami. Z czarnych porzeczek robimy mus, rozdrabniamy je blenderem, zagotowujemy i dodajemy galaretkę leśne owoce, dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy, na mus nakładamy kolejną warstwę z herbatników. Wstawiamy do lodówki. Podczas gdy chłodzi się mus w formie, ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzoną galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się galaretki z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus porzeczkowy przykryty warstwą herbatników, dekorujemy owocami według swojego upodobania. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą. Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz