sobota, 6 lipca 2019
Kiszeniaki śremskie w butli.
Mimo że niektórzy uważają że kiszenie ogórków w butelkach 5 litrowych po wodzie jest nie zdrowe, bo są z plastiku, jest trochę przesadzone. W butli ogóreczki kiszą się tylko 2 miesiące i przekładane są do słoja, które zalewamy ostałym sokiem z kiszenia ogórków. Ogóreczki są twarde i smaczne, musimy tylko zaopatrzyć się w małe korniszony. Poniższy przepis jest na jedną 5 litrową butlę.
Składniki:
śremskie kiszeniaki 3 kg (małe korniszony)
sól niejodowana 3 łyżki
łodygi i baldachy kopru
świeży czosnek 1 główka
chrzan kawałek
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku). W miseczce rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręconą butlę wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli. Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonego słoja 3 litrowego, zalewamy słoiki ostałym sokiem z ogórków.Słój zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki są bardzo smaczne i twarde, są takie aż do czerwca.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz