niedziela, 7 lipca 2019

Węgierskie leczo.



Sezon warzywny w pełni, więc pora na zrobienie leczo w węgierskim smaku. Leczo podane z kaszą gryczaną lub ryżem.


Składniki:

Papryka 1 szt. czerwona
Papryka 1 szt. żółta
Papryka 1 szt. zielona
papryczka chili 1 szt.
Cebula 1 szt.
Pomidory lima 5-6 szt.
Pieczarki 20 dag
Kiełbasa wędzona 15 dag.
Mięso mielone 30 dag
czosnek 2 zęby
jajko kurze 1 szt.

Przyprawy: 

liść laurowy 2 szt.
ziele angielski 4 szt.
pieprz do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżka
sól do smaku
tłuszcz do podsmażenia papryki

Wykonanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz ziołowy, czosnek i jajko, dobrze wyrabiamy. Z mięsa mielonego, przyprawionego robimy małe pulpeciki (kulki). Na patelni z tłuszczem podsmażamy kostki kiełbasy, po kilku minutach dodajemy pulpeciki i pieczarki pokrojone w ćwiartki, pieczarki najlepsze są małe. Smażymy kilkanaście minut. Wszystkie podsmażone składniki przekładamy do garnka, a na patelni podsmażymy pokrojone papryki. Podsmażamy je około 20 minut. Papryki podsmażone dodajemy do garnka,dodajemy przyprawy i pokrojone pomidory. Dusimy około pół godziny. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną, lub po prostu z chlebem.















Smacznego!!!

Porada:

Wszystkie składniki z patelni przekładamy do garnka łyżką cedzakową.
Zamiast pomidorów świeżych można dać pomidory z puszki + 4 łyżeczki przecieru pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz