niedziela, 14 lipca 2019
Placki z młodych ziemniaków.
Placki z młodych ziemniaków, podane z sosem wieprzowym.
Składniki:
młode ziemniaki 3 kg
cebula 1 szt.
jajka kurze 3 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
mąka pszenna 2 stołowe łyżki
olej do smażenia
Sos wieprzowy:
łopatka wieprzowa 0,7 kg
cebula 2 sztuki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
włoszczyzna suszona 3 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 ziaren
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól
pieprz ziołowy
koper
natka pietruszki
majeranek 1 łyżka
smalec do smażenia
woda 1,5 litra
mąka do zagęszczenia
śmietana do zabielenia 1 łyżka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy połowę na dużych oczkach a drugą połowę na średnich oczkach. Starte ziemniaki troszkę odciskamy z wody do miseczki. Woda musi się ostać. Ostaną wodę zlewamy a skrobię z dna miseczki dodajemy do masy ziemniaczanej. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz ziołowy, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przykrywamy o odstawiamy żeby dojrzała. W między czasie gotujemy sos z wieprzowiny. Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 3 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule i przykrywamy, dusimy na małym ogniu. W między czasie zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, koprem, natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, porem pokrojonym drobno, majerankiem i gałką muszkatołową. Gdy duszone na patelni mięso z cebulą będą miękkie, przekładamy je łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy gulasz mąką i zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy. Placki smażymy na gorącym oleju, usmażone osączamy na papierowych ręczniczkach. Placki podajemy z sosem i kawałkami mięsa.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz