sobota, 13 lipca 2019
Menemen, jajecznica po turecku.
Menemen to turecka jajecznica, bardzo aromatyczna z dodatkiem warzyw i kiełbasy z baraniny.
Składniki:
jajka kurze 3 szt.
cebula 1 szt.
pomidorki koktajlowe 6-8 szt.
szczypior
kiełbasa z baraniny 50 g
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
kumin do smaku
papryczka cayenne 1 szt.
imbir do smaku
kozieradka szczypta
czosnek 1 ząbek
oliwa do smażenia
świeża bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Na rozgrzaną oliwę dodajemy kumin, kozieradkę, smażymy kilka minut aż poczujemy zapach przypraw. Dodajemy papryczkę cayenne, przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do momentu zarumienienia się cebuli. Gdy cebula się zarumieni dodajemy pokrojoną kiełbasę w kostkę, starty na drobno imbir i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone w połówki pomidorki, smażymy do momentu aż pomidorki puszczą sok, troszkę odparuje woda z tego soku i dopiero wbijamy jajka i dodajemy pokrojony szczypior. Mieszamy wszystkie składniki na patelni, smażymy do uzyskania porządanej konsystencji. Gotową jajecznicę podajemy na gorąco z pieczywem, dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz