środa, 28 sierpnia 2019

Śmietanowiec z musem śliwkowym i owocami.



Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec śliwkowy w skład którego wchodzą owoce takie jak śliwki, jeżyny i winogrona.


Składniki:

blacha 30/25/6 cm

Spód:

herbatniki

Mus śliwkowy:

śliwki 1 kg
galaretka leśne owoce 2 szt.

Masa śmietankowa:

śmietana 30% 500 ml
galaretki cytrynowe 1 szt.
szklanka wrzącej wody

Góra:

galaretki przezroczyste 2 szt.
400 ml wrzącej wody
jeżyny 12 szt.
winogrona bezpestkowe 48 szt.

Wykonanie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami. Ze śliwek robimy mus, zagotowujemy i dodajemy galaretki leśne owoce, dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy, na mus nakładamy kolejną warstwę z herbatników. . Wstawiamy do lodówki. Podczas gdy chłodzi się mus w formie, ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzoną galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się galaretki z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus śliwkowy przykryty warstwą herbatników, dekorujemy owocami według swojego upodobania. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą. Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz