wtorek, 20 sierpnia 2019

Sos z papryczek chili i habanero.



Gęsty, ognisty sos z papryczek chili i habanero. Sos idealny jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.

Składniki:

papryczki chili 50 dag
papryka habanero 50 dag
oliwa z oliwek 50 ml
cebula 10 dag
czosnek 50 g
przecier z pomidorów lima 1 litr
miód 100 ml
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
ocet jabłkowy 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wcześniej zrobiony przecier z pomidorów lima i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane, ostudzone słoiczki wynosimy do piwnicy.








Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz