poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Pikle po Warmińsku.



Jest to stary, przedwojenny przepis na pikle z ogórków. Przepis z domowego zeszytu. Pikle są świetnym dodatkiem do dań głównych.


Składniki:

duże ogórki gruntowe 5 kg
sól do przetworów 3 łyżki stołowe

Zalewa:

sól do smaku
cukier do smaku
gorczyca 1 łyżeczka na słoik
nasiona kopru pół łyżeczki na słoik
liść laurowy 1 szt. na słoik
ziele angielskie 3 szt. na słoik
goździk 1 szt. na słoik
ocet 10 % 200 ml
woda  1 litr

Wykonanie:

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę robimy do smaku.

Pikle:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i wydrążamy pestki. Połówki ogórka jeszcze raz rozcinamy wzdłuż robiąc takie ćwiartki. Pokrojone ogórki umieszczamy w większej misce, posypujemy solą, mieszamy i przykryte odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie płaty umieszczamy na durszlaku i odcedzamy wydzielony sok. W między czasie wyparzamy słoiki. Do wyparzonych słoików wkładamy paski z ogórków, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, po łyżeczce gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru do słoika i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli. Zalewę robimy do smaku. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane słoiki studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz