Wieprzowa wątróbka smażona z cebulą, podana z ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.
Składniki:
Wątróbka wieprzowa 30 dag
cebula 1 szt.
sól
pieprz ziołowy
mąka pszenna do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
ziemniaki
marynowane ogóreczki
Wykonanie:
Wątróbkę kroimy w pożądane kawałki, moczymy w kilku wodach, odciskamy z wody i odsączamy na sicie. Każdy kawałek wątróbki osuszamy w papierowych ręczniczkach. Doprawiamy pieprzem ziołowym (nie solimy), obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Długo nie smażymy, tylko do zarumienienia się kawałków. W między czasie smażymy pokrojoną w talarki cebule. Cebule przed smażeniem lekko solimy. Gdy cebula jest ładnie zeszklona układamy na nie podsmażone na rumiany kolor kawałki wątróbki i dusimy około 5 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Możemy podczas duszenia przemieszać wszystko. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone wątróbki podajemy z ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz