czwartek, 5 września 2019

Supełki śniadaniowe z czarnuszką.



Domowego wypieku, supełki drożdżowe posypane czarnuszką.


Składniki:

mąka pszenna typ-500 70 dag
drożdże świeże 30 g
mleko 300 ml ciepłe
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 8 łyżek
jajko 3 szt.
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
czarnuszka do posypania bułek

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jaka, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej części formujemy cienki wałeczek który zapleciemy jakbyśmy chcieli go zawiązać. Prawą końcówkę wałka, tą która na zdjęciu wychodzi spod supła wkładamy w środek supła, lekko upychając, żeby podczas pieczenia bułka się nie rozwiązała. Lewą końcówkę wałka, tą która wychodzi ze środka supła zawijamy pod spód bułki. Tak uformowane bułeczki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut  (grzałki góra-dół), do momentu ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz