środa, 4 września 2019

Boeuf Strogonow.



Boeuf Strogonow zrobiłam z wieprzowej szynki w gęstym sosie z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i pieczarek, zamiast wina użyłam domowego wyrobu sosu z ostrych papryczek.


Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
olej rzepakowy 80 ml
musztarda 3 łyżeczki
cebula 1 szt.
pieczarki 7 szt.
papryka czerwona 1 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
ostry sos z papryczek 150 ml
bulion warzywny 500 ml
śmietana 30% 1 łyżka
ogórki kiszone 3 małe korniszony
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
słodka papryka mielona do smaku

Wykonanie:

Bulion warzywny:

Do 500 ml gotującej się wody dodajemy 2 łyżki domowej pasty rosołowej. Całość gotujemy 10 minut.

Boeuf Stroganow:

Pokrojone w cienkie paski mięso mieszamy w pojemniku z musztardą i 50 ml oleju. Mięso oprószamy mąką i mieszamy, niech się marynuje. W między czasie gotujemy bulion warzywny w garnczku z włoszczyzny i pasty rosołowej domowego wyrobu. Na patelni smażymy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w paski. Usmażone warzywa dodajemy do bulionu warzywnego a na patelni smażymy mięso. usmażone mięso też dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie dobre dodajemy ostry sos z papryk i koncentrat pomidorowy, oraz doprawiamy do smaku. Gotowy Boeuf Strogonow podajemy na ciepło z pieczywem.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz