Smaczna,z dużą ilością witamin, zupa kalafiorowa ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.
Składniki:
fasolka szparagowa 30 dag
ziemniaki 4 szt.
włoszczyzna
śmietana 18% do zabielenia
sól
pieprz ziołowy
domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
Wykonanie:
W osolonej wodzie gotujemy wymyte, oczyszczone ćwiartki kurczaka. W między czasie obieramy,myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki, przygotowujemy również fasolkę szparagową. Gdy kawałki kurczaka będą miękkie wykładamy je na talerz a do garnka dodajemy pastę rosołową, ziemniaki i włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę do garnka i gotujemy 20 minut. Obieramy ćwiartki kurczaka z mięsa, rozdrabniamy i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony czosnek. Po kilku minutowym gotowaniu zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania się i kończymy gotowanie. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz