sobota, 26 października 2019
Domowe wino z dzikich winogron.
Bardzo prosty przepis na wykonanie swojskiego wina z dzikiego winogron. Jest to wino bez dodatku jakichkolwiek drożdży, fermentacja następuje na własnych, dzikich drożdżach jakie posiadają owoce. Wiele razy tak nastawiałem wino i wszystkim smakowało.
Składniki:
ciemne winogrona 2 kg (owoce po obraniu z gron)
cukier 1 kg
woda 3 litry
Potrzebne akcesoria:
gąsior do 5 litrów
korek do gąsiora
rurka fermentacyjna
Wykonanie:
Owoce (nie myte) miażdżymy, umieszczamy w gąsiorku. Umieszczony moszcz z winogron zalewamy ostudzonym syropem zrobionym z przegotowanej wody i cukru. Gąsior powinien być zapełniony na 2/3 wysokości. Zatykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po tygodniu możemy oddzielić miąższ od płynu poprzez odciskanie. Odciśnięty płyn umieszczamy ponownie w gąsiorku, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy aż wino zakończy swoją fermentacje. Po zakończonej fermentacji odczekujemy aż wino w gąsiorku nam się wyklaruje. Wyklarowane wino wlewamy do wcześniej wyparzonych butelek i korkujemy. Wynosimy wino do piwnicy i przechowujemy go w pozycji leżącej. Takie wino im starsze, jest smaczniejsze.
Na zdrowie !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz