piątek, 25 października 2019

Wykonanie rogali Marcińskich. Część 3/3



Bardzo smaczne rogale z dużą ilością migdałów i orzechów w nadzieniu, którego głównym składnikiem jest biały mak. 


Składniki:

Wcześniej zrobione ciasto
wcześniej przygotowane nadzienie do rogali

Składniki na lukier:

sok z połowy cytryny
1 szklanka cukru pudru
do posypania rogali rozdrobnione orzechy lub migdały.

Wykonanie rogali:

Po minimum 5 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki, pamiętajmy by to zrobić 20 minut przed robieniem rogalików. Blachę do pieczenia wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 66 na 34 cm. pamiętajmy o przekładaniu na drugą stronę i podsypywaniu ciasta mąką, tak żeby nie przywierało się do stolnicy. Rozwałkowane ciasto kroimy na trójkąty o wymiarze podstawa 12 cm a wysokość 34 cm, można posłużyć się linijką i zaznaczyć odpowiednie miejsca co nie wątpliwie ułatwi nam wycinanie trójkątów. Przed nałożeniem nadzienia, masę należy troszkę rozgnieść łyżką żeby była elastyczniejsza przy nakładaniu. Rozsmarowujemy masę zostawiając mały margines po brzegach na wszystkich bokach trójkąta. Musimy rozsmarować masę równomiernie na każdym trójkącie by była ta sama ilość masy. Zaginamy trójkąty na podstawie (około 5 cm), robimy nacięcie w połowie zagiętej podstawy, tak aby na początku zwijania rogala ciasto można było rozszerzyć, zwijamy formułując kształt rogala. Zwinięte rogale układamy na wcześniej przygotowanej blasze z niewielkimi odstępami by rogale się nie pozlepiały. Tak poukładane rogale (6 sztuk na blachę) przykrywamy i pozostawiamy na 40 - 50 minut w celu wyrośnięcia lub podwojenia objętości. Przed włożeniem rogali do piekarnika smarujemy rogale roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane rogale pieczemy w piekarniku około 20-30 minut (ja piekłam 25 minut), piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni.

Przygotowujemy lukier, składniki:

1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny

Posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania rogali.

a - wyciśnięty sok z połowy cytryny wlewamy do cukru pudru,
b - intensywnie mieszamy tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję,

Wyjmujemy z pieca nasze rogaliki i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem oraz posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami, tak by się dobrze wtopiły w lukier.
Ostudzone rogale możemy konsumować.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz