wtorek, 22 października 2019

Gulasz z szynki wieprzowej i warzyw.



Gulasz wieprzowy podany z makaronem Pappardelle.


Składniki:

szynka wieprzowa 1,10 kg
papryka czerwona 1 szt.
cebula 1 szt.
suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
sól do smaku
czosnek mielony
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
mielona papryka słodka 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
gałka muszkatołowa do smaku
ciemny sos sojowy 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
mąka pszenna do zagęszczenia
makaron Pappardelle

Wykonanie:

Wymyte, osuszone, pokrojone w kostkę mięso nacieramy wszystkimi przyprawami, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie smażymy na gorącym tłuszczu, kilkakrotnie przewracając. Wymytą, pozbawioną nasion paprykę kroimy na paski, cebulę kroimy na ćwierć plastry. Dodajemy pokrojoną paprykę z cebulą do smażonego mięsa i wszystko smażymy około 30 minut kilkakrotnie mieszając. W między czasie zagotowujemy 1,5 litra wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pastą rosołową. Do gotującego się bulionu dodajemy wszystkie składniki z patelni, doprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy sos mąką i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany gulasz podajemy z makaronem Pappardelle.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz