niedziela, 20 października 2019

Kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki



Delikatne kotlety z piersi kurczaka, podane z ziemniakami i buraczkami.


Składniki:

filet z kurczaka bez skóry cały
ziemniaki 5 szt.
Ugotowany burak 1 szt.
cebula 1 szt.
jajko kurze 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Buraczki:

Ugotowanego buraka trzemy przez duże oczka. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraczki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy około 15 minut.

Kotlety:

Filety przyprawiamy pieprzem i solą, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor, oraz na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odlewamy wodę i odparowujemy. Usmażone filety podajemy z ziemniakami i buraczkami.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz