Delikatne kotlety z piersi kurczaka, podane z ziemniakami i buraczkami.
Składniki:
filet z kurczaka bez skóry cały
ziemniaki 5 szt.
Ugotowany burak 1 szt.
cebula 1 szt.
jajko kurze 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Buraczki:
Ugotowanego buraka trzemy przez duże oczka. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraczki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy około 15 minut.
Kotlety:
Filety przyprawiamy pieprzem i solą, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor, oraz na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odlewamy wodę i odparowujemy. Usmażone filety podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz