wtorek, 29 października 2019

Smażony filet z kaczki, ziemniaki, papryka.



Smażony filet z kaczki podany z ziemniakami i ostrymi papryczkami cherry.


Składniki:

filet z kaczki 1 cały
ziemniaki 6-8 szt.
cebula 1 szt.
papryczki marynowane cherry 6 szt.
sól
przyprawa do kaczki
łodyżki lubczyku

Wykonanie:

Filet z kaczki nacieramy solą i przyprawą do kaczki. Natarty filet przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy filet z lodówki, lekko nacinamy skórkę i smażymy na suchej patelni do miękkości mięsa, kilka razy przewracamy filet na drugą stronę. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plastry, lekko solimy. Cebulę oraz pokrojone łodyżki lubczyku dodajemy na patelnię, dusimy 20 minut pod przykryciem aż cebula ładnie się zeszkli. Zagotowujemy obrane, wymyte ziemniaki. Usmażony filet dzielimy na połowę i podajemy z ugotowanymi ziemniakami z cebulką oraz marynowanymi papryczkami cherry.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz