wtorek, 1 października 2019

Zupa z kalafiora.



Smaczna,z dużą ilością witamin, zupa kalafiorowa ugotowana na ćwiartkach z kurczaka. 

Składniki:

kalafior 1 szt.
ziemniaki 4 szt.
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
włoszczyzna
natka pietruszki
koper
śmietana 18% do zabielenia
sól
pieprz ziołowy
czosnek 2 ząbki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)

Wykonanie:

W osolonej wodzie gotujemy wymyte, oczyszczone ćwiartki kurczaka. W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki, przygotowujemy również kalafior. Gdy kawałki kurczaka będą miękkie wykładamy je na talerz a do garnka dodajemy pastę rosołową, ziemniaki i włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior do garnka i gotujemy 20 minut. Obieramy ćwiartki kurczaka z mięsa, rozdrabniamy i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper. Po kilku minutowym gotowaniu zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania się i kończymy gotowanie. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz