Bigos gotowany z mieszanych kapust, świeżej i kiszonej kapusty. Gotowany 3 dni, większą część bigosu za pasteryzowano w słoikach.
Składniki:
kapusta słodka 5 kg
kapusta kiszona 2,5 kg (domowego kiszenia)
pieczarki 1 kg
kiełbasa śląska 6 szt.
boczek wędzony 20 dag
mięso wieprzowe 1,2 kg
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
przecier pomidorowy 400 ml
sól
pieprz
majeranek
liście laurowe 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
natka pietruszki
natka lubczyku
łodyżki z naci (związane)
suszona włoszczyzna 2 łyżki
Wykonanie:
Pierwszy dzień gotowania:
Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, domową pastę rosołową, natkę pietruszki, lubczyk, łodyżki z naci i wlewamy 1 litr wody. Całość gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Podczas gotowania kilkakrotnie mieszamy. Po dwugodzinnym gotowaniu wyjmujemy łodyżki z naci. Po południu zagotowujemy i gotujemy godzinę.
Drugi dzień gotowania:
Z rana zagotowujemy kapustę, dodajemy pokrojone pieczarki, pokrojone w kostkę mięso, gotujemy 1 godzinę. Po południu ponownie zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy kolejną godzinę.
Trzeci dzień gotowania:
Poranne gotowanie też wynosi 60 minut. Po 60 minutach gotowania dodajemy odciśniętą z soku kiszoną kapustę. Po dodaniu gotujemy ponownie godzinę. W gotowaniu po południowym dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy ponownie godzinę. Po czasie gotowania możemy gorący bigos przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i za pasteryzować większą jego część a pozostały bigos podać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz