czwartek, 14 listopada 2019

Gołąbki w sosie pomidorowym.



Gołąbki z nadzieniem zrobionym z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, zawiniętego w liście kapusty, podane w sosie pomidorowym.


Składniki na 26 dużych gołąbków:

kapusta 30 sparzonych liści
mięso wieprzowe szynka zmielone z 3 ząbkami czosnku 1,6 kg
ryż 1,5 szklanki
sól
pieprz
suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
liście laurowe 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
świeży lubczyk
natka pietruszki
koper
przecier pomidorowy
mąka pszenna do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

W 3 szklankach wody gotujemy ryż. Gdy woda z ryżem zacznie gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy i czekamy 30 minut. Po 30 minutach ryż mieszamy, studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa z czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Gotowy farsz zawijamy w parzone liście kapusty, formując gołąbki. Na dno większego garnka układamy 2 liście kapusty, ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i gołąbki. Na wierzch kładziemy zielone natki lubczyku, pietruszki i koper. Przykrywamy wszystko 2 liśćmi kapusty, zalewamy wodą z łyżką soli i gotujemy do miękkości gołąbków około 60 minut. Po 60 minutowym gotowaniu możemy spróbować gołąbka czy jest dobry. Jeżeli jest dobry to bierzemy z garnka pół litra wywaru, mieszamy w nim 200 ml koncentratu pomidorowego i 3-4 łyżki mąki, wlewamy do garnka z gołąbkami, mieszamy i gotujemy jeszcze z 15 minut. Gotowe gołąbki możemy podać z pieczywem jak i z ugotowanymi ziemniakami i zrobionym sosem pomidorowym.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz