poniedziałek, 11 listopada 2019

Jajecznica po hiszpańsku, na ostro.



Jajecznica po Hiszpańsku usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i papryczką chili.

Składniki:

jajko kurze 2 szt.
hiszpańska kiełbasa chorizo 10 plasterków
papryczka chili 1 szt.
cebula połowa
pieczarki 1 szt.
pomidor 1 szt.
żółte pomidorki koktajlowe 4 szt.
natka pietruszki
koperek
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
kumin do smaku
domowe pieczywo 2 kromki

Wykonanie:

Cebulę, papryczkę i pieczarkę kroimy w plasterki i umieszczamy na gorącej patelni z odrobiną oleju. Dodajemy plasterki kiełbasy chorizo, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu około 10 minut, do momentu aż pieczarki zmiękną a cebulka ładnie się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w plasterki pomidora i smażymy 15 minut. Podczas smażenia dodajemy kumin i pokrojoną natkę pietruszki oraz koperek. Wbijamy jajka i smażymy pod przykryciem do ścięcia się białka. Możemy na koniec lekko przemieszać jak kto lubi. Jajecznicę spożywamy prosto z patelni z domowym pieczywem.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz