Kotlety mielone z drobiowego fileta z dodatkiem pieczarek, papryki i cebuli podane z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Składniki:
ziemniaki 1 kg
Kotlety (10 szt.):
filet z kurczaka 1,2 kg
pieczarki 6 szt.
papryka czerwona słodka 1 szt.
cebula 1 szt.
jajko kurze 1 szt.
bułka tarta 1/3 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Surówka z pekińskiej kapusty:
kapusta pekińska 1 szt.
cebula 1 szt.
marchew duża 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majonez 3 łyżki
Wykonanie surówki:
Kapustę kroimy w wąskie paski, marchew obraną trzemy na dużych oczkach,cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy majonez, mieszamy. Tak przygotowaną surówkę umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Wykonanie kotletów i dania:
Wymyte pieczarki, paprykę i cebulę rozdrabniamy na drobno i podsmażamy na łyżce oleju. Filety drobiowe mielimy na sitku 12 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażone ostudzone pieczarki, paprykę z cebulą, mieszamy. Do wymieszanej masy mięsnej dodajemy bułkę tartą i jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz