Wieprzowy salceson zrobiony z golonki wieprzowej, nóżek i łopatki wieprzowej.
Surowiec:
golonka tylna 1,4 kg
nóżki wieprzowe 4 szt. 1,9 kg
łopatka wieprzowa 0,5 kg
1 cebula w łupinie
osłonka poliamidowa
Przyprawy:
sól do smaku
pieprz czarny 1 łyżeczka
kolendra gnieciona 1 łyżeczka
kminek cały 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,
czosnku 1 łyżeczka.
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone nóżki, golonkę i mięso z łopatki gotujemy około 2 godzin aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki 100 mm 35-40 cm. długości. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 st.Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz