poniedziałek, 27 stycznia 2020

Gulasz z szynki, ziemniaki i papryczki.



Gulasz z szynki wieprzowej podany z ziemniakami i marynowanymi papryczkami cherry.


Składniki:

wieprzowa szynka 1,3 kg
suszona włoszczyzna
cebula połowa
czosnek 3 ząbki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 10 szt.
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
sól
mąka do zagęszczenia
śmietana do zabielenia
ziemniaki
marynowane papryczki cherry

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w większą kostkę i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką, zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki. Podajemy na gorąco, ziemniaki polane sosem i z papryczkami cherry.


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz