wtorek, 28 stycznia 2020
Pielmieni.
Pierogi pielmieni z farszem mięsnym, wieprzowym i wołowym.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki wody ciepłej
sól
Farsz:
0,5 kg mięsa wołowe - wieprzowe
1 średnia cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz:
Mięsa mielimy razem z cebulą przez standardowe sitko 3 mm., następnie dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
Ciasto:
Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy pierogi. Ja kulki z mięsa przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką. Gotujemy je przez 10 minut od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz