wtorek, 28 stycznia 2020

Pielmieni.



Pierogi pielmieni z farszem mięsnym, wieprzowym i wołowym.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki wody ciepłej
sól

Farsz:

0,5 kg mięsa wołowe - wieprzowe
1 średnia cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Farsz:




Mięsa mielimy razem z cebulą przez standardowe sitko 3 mm., następnie dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

Ciasto:

Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy pierogi. Ja kulki z mięsa przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką. Gotujemy je przez 10 minut od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz