Tradycyjny schabowy, podany z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymi.
Składniki:
schab 2 plastry
kurze jajko 1 szt.
bułka tarta
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 6 szt.
ugotowany, starty burak 1 szt.
cebula połowa
Buraczki:
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy starte ugotowane buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażonego kotleta podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz