środa, 29 stycznia 2020

Gołąbki z mięsem i ryżem.



Klasyczne gołąbki zrobione z parzonych liści białej kapusty i farszu mięsno ryżowego doprawionego ziołami.


Składniki 23 szt.:

kapusta biała 2 główki (23 liście)
mięso wieprzowe mielone 1,1 kg
ryż 1,5 szklanki
cebula połowa
koncentrat pomidorowy 210 ml
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
suszona włoszczyzna
mrożone lub świeże łodyżki lubczyku
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 2 łyżki
liść laurowy 4 szt
ziele angielskie 8 szt

Wykonanie:

W 3 szklankach wody zagotowujemy ryż, gdy zacznie gęstnieć to kończymy gotowanie, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ryż mieszamy, jest gotowy, po ostudzeniu do zmieszania z mielonym mięsem. Gdy pomieszamy ryż z mielonym mięsem doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zagotowujemy wodę w większym garnku. Do wrzącej wody delikatnie wkładamy główkę kapusty i parzymy ją tak żeby można było lekko zdjąć z niej odpowiednią ilość liści. Z każdego liścia ścinamy grubą część. Na rozłożony liść nakładamy farsz i zawijamy liść robiąc gołąbka. Postępujemy tak do wyrobienia całego farszu i sparzonych liści. Uformowane gołąbki umieszczamy w większym garnku z wyłożonym liśćmi z kapusty dnem. Dodajemy suszoną włoszczyznę, pastę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, łodyżki lubczyku i solimy do smaku. Ułożone gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, dolewamy wody, tak żeby całość była przykryta wodą. Doprowadzamy do zagotowania, po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu 60 minut, do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka bierzemy z garnka około litra bulionu i mieszamy w nim koncentrat pomidorowy. Wymieszany koncentrat wlewamy do gołąbków i gotujemy jeszcze kilka minut. Gołąbki możemy podawać na różne sposoby, z pieczywem, z ziemniakami polane sosem zrobionym z wywaru w którym gotowały się gołąbki.















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz