niedziela, 19 stycznia 2020

Makaron łazanki z grzybami, mięsem i kapustą.



Makaron łazanki zrobiony z pieczarkami, wieprzowym schabem i domowego kiszenia kapustą.


Składniki:

makaron łazanki 0,5 kg
domowa kiszona kapusta słoik 900 ml
pieczarki 80 dag
schab 80 dag
domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub kupna 1 kostka rosołowa)
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
sól
olej rzepakowy 200 ml

Wykonanie:

W garnku gotujemy schab i pieczarki 60 minut, do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy go z garnka, a do garnka wkładamy odciśniętą z soku kapustę kiszoną, gotujemy 60 minut, po tym czasie gotowania kapusta powinna być już miękka. Ostudzony schab kroimy w kostkę, pieczarki w większą kostkę. Pokrojone pieczarki i schab dodajemy do gotującej się kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, doprawiamy solą do smaku i gotujemy do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie już miękka, kończymy gotowanie, studzimy i ostudzone składniki przekładamy na durszlak. W między czasie gotujemy makaron łazanki. Odcedzone z wywaru składniki przekładamy do brytfanki z nagrzanym olejem oraz ugotowany makaron, mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy pieprzami do smaku i dusimy wszystko kilka minut. Danie podajemy na ciepło.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz