sobota, 18 stycznia 2020
Rureczki z kremem kakaowym.
Rureczki zrobione są z ciasta francuskiego, nadziane kremem zrobionym ze śmietanki 36%, serka mascarpone i kakao.
Przepis podany jest na 20 rureczek.
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie
serek mascarpone 250 g
śmietanka 36% 250 ml
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 16 g
kakao 2-3 łyżki
jajko 1 szt. do posmarowania
kolorowa posypka do posypania
Wykonanie rureczek:
Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na paski o szerokości około 1,5 centymetra. Nawijamy na foremki paski ciasta. Nawinięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy kolorową posypką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką.
Krem:
Zimną śmietankę ubijamy w większej misce razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie już gęsta stopniowo dodajemy serek mascarpone i kakao cały czas miksując.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz