Pyzy, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 10 dużych pyz.
Składniki:
ziemniaki 5 kg
mięso wieprzowe 50 dag
skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków
sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)
słonina wieprzowa lub boczek 15 dag
cebula 2 szt.
czosnek 4 ząbki
Wykonanie:
Okrasa:
Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią.
Kartacze:
2,5 kilograma ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2,5 kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej, formujemy kartacze. W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze. Gotujemy około 20-25 minut od momentu wypłynięcia pyz do góry. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz