poniedziałek, 6 stycznia 2020

Pyzy mazurskie z mięsem.



Pyzy, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 10 dużych pyz.


Składniki:

ziemniaki 5 kg
mięso wieprzowe 50 dag
skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków
sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)
słonina wieprzowa lub boczek 15 dag
cebula 2 szt.
czosnek 4 ząbki

Wykonanie:

Okrasa:




Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią.

Kartacze:

2,5 kilograma ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2,5 kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej, formujemy kartacze. W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze.  Gotujemy około 20-25 minut od momentu wypłynięcia pyz do góry. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz