Rureczki zrobione są z ciasta francuskiego, nadziane kremem zrobionym ze śmietanki 30% i serka mascarpone.
Przepis podany jest na 20 rureczek.
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie
serek mascarpone 250 g
śmietanka 30% 250 ml
jajko 1 szt. do posmarowania
kolorowa posypka do posypania
Wykonanie rureczek:
Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na paski o szerokości około 1,5 centymetra. Nawijamy na foremki paski ciasta. Nawinięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy kolorową posypką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką.
Krem:
Zimną śmietankę ubijamy w większej misce razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie już gęsta stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz