sobota, 11 stycznia 2020

Rureczki z kremem z bitej śmietany i mascarpone.



Rureczki zrobione są z ciasta francuskiego, nadziane kremem zrobionym ze śmietanki 30% i serka mascarpone.

Przepis podany jest na 20 rureczek.


Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
serek mascarpone 250 g
śmietanka 30% 250 ml
jajko 1 szt. do posmarowania
kolorowa posypka do posypania


Wykonanie rureczek:

Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na paski o szerokości około 1,5 centymetra. Nawijamy na foremki paski ciasta. Nawinięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy kolorową posypką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką.

Krem:

Zimną śmietankę ubijamy w większej misce razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie już gęsta stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz