czwartek, 6 lutego 2020

Bułki drożdżowe.



Bardzo smaczne, duże buły drożdżowe, idealne na poranne śniadanie. Polecam.


Składniki na 9 dużych bułek:

mąka pszenna 70 dag + do podsypania
olej roślinny 100 ml
jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)
drożdże świeże 25 g
cukier 3 łyżeczki
sól 1 łyżka
mleko ciepłe 300 ml
białko do posmarowania bułek

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz