wtorek, 4 lutego 2020

Szare, ślepe ziemniaczane kluski.



Kluski wykonane z ugotowanych i startych surowych ziemniaków, podane okraszone cebulką i kiełbasą.

Składniki na 17 klusek:

ugotowane ziemniaki 4 duże szt.
surowe ziemniaki 5 szt.
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
mąka pszenna 1 czubata łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
cebula 1,5 szt.
kiełbasa śląska 1 szt.

Wykonanie:

Surowe ziemniaki trzemy na ziemniaczaną pulpę, starte odciskamy z soku. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Odciśniętą, masę z surowych ziemniaków mieszamy z masą z ugotowanych ziemniaków. Solimy do smaku, dodajemy mąki i skrobie ziemniaczane z soku ziemniaczanego. Wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy okrągłe kluski i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry. W między czasie smażymy na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę,doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Gotowe kluski podajemy polane gorącym tłuszczem z usmażoną cebulą z kiełbasą.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz