Szpyrki z szynki i łopatki wieprzowej usmażone z cebulą, podane z makaronem spaghetti.
Składniki:
szynka wieprzowa 50 dag
łopatka wieprzowa 50 dag
cebula 2 szt.
czosnek 4 ząbki
tłuszcz do smażenia
makaron spaghetti 50 dag
Przyprawy:
sól do smaku
pieprz kolorowy tłuczony do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Wymyte, osuszone mięso kroimy w większą kostkę, doprawiamy przyprawami, umieszczamy w pojemniku zamykanym i wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień mięsa wykładamy na patelnię z gorącym tłuszczem i smażymy kostki na rumiany kolor z obu stron. W między czasie kroimy cebule w półksiężyce, solimy i mieszamy. Gdy szpyrki będą zarumienione dodajemy pokrojone cebule, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy makaron spaghetti według instrukcji która jest na opakowaniu. Ugotowany makaron podajemy z usmażonymi szpyrkami z cebulą.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz