środa, 12 lutego 2020

Mielone kotlety z nadzieniem serowo pieczarkowym.



Tradycyjne  kotlety mielone z nadzieniem serowo pieczarkowym.

Składniki:

Mięso wieprzowe z łopatki mielone 1,1 kg
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
pieczarki 80 dag
żółty ser starty 4-5 łyżek
jajka 2 szt.
pół szklanki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Farsz:




Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu do miękkości. Podczas smażenia doprawiamy pieprzami i solą do smaku. Usmażone pieczarki z cebulą studzimy. Do ostudzonych dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki mieszamy.

Faszerowane mielone kotlety:

Wymyte i osuszone mięso mielimy wraz z cebulą i czosnkiem, zmielone doprawiamy solą i pieprzami do smaku. Z tak przygotowanego mięsa formujemy w miarę równe kotlety rozkładając mięso na dłoni, rozpłaszczamy je, nakładamy farsz i zlepiamy obtaczajc w dłoniach. Uformowane kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Kotlety możemy podawać na gorąco z ziemniakami i surówką, ale można je także spożywać z chlebem, jak kto lubi.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz