wtorek, 18 lutego 2020

Tort tiramisu.



Bardzo smaczny tort tiramisu, do którego krem wykonano na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone. Dwie warstwy włoskich biszkoptów przełożone kremem tiramisu.


Składniki:

serek mascarpone 500 g
żółtka jaj kurzych 5 szt.
biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
śmietana 30 lub 36% 500 ml
cukier puder 4 łyżki
kakao 4 łyżki
woda 2 szklanki
kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
Amaretto 50 ml

Wykonanie:

Zaparzamy kawę w 2 szklankach wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serek mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy serowej, wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanej tortownicy (26 cm) układamy umaczane w kawie biszkopty, na wyłożone biszkoptami dno nakładamy połowę kremu. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą część kremu. Całość posypujemy kakao. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz