poniedziałek, 17 lutego 2020
Pasztet z kurczaka.
Pasztet zrobiony z całego kurczaka, wątróbek i serc.
Składniki:
kurczak 2,5 kg
wątróbki z kurczaka 1 kg
serca z kurczaka 50 dag
marchew 1 szt.
seler 1 szt.
cebula 1 szt.
białka z 5 jajek
bułka 1 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz kolorowy do smaku
majeranek 1 łyżka
gałka muszkatołowa
czosnek granulowany 1 łyżeczka
wegeta bez konserwantów 1 łyżeczka
suszone pomidory 2 łyżki
Wykonanie:
Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątróbek wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 1 godzinę, do momentu ich miękkości. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pastę rosołową i sól. Gdy mięsa będą miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone mięsa obieramy od kości.Wątróbki parzymy 15-20 minut w oddzielnym garnczku, po sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa bez kości jak i moczoną, odciśniętą bułkę mielimy przez jak najmniejsze sitko (2 mm). Zmielone składniki wstępnie mieszamy, dodajemy przyprawy i ubite na sztywno białka. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. W razie potrzeby możemy dolać troszkę rosołu, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy, możemy dodatkowo jeszcze rozdrobnić blenderem. Rozdrobnioną masę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Gotowy pasztet wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczony pasztet studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki i po kilku godzinnym chłodzeniu wyjmujemy z foremki.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz