czwartek, 19 marca 2020

Prażonki zagłębiowskie z piekarnika.



Prażonki zagłębiowskie upieczone w piekarniku. Tradycyjnie takie prażonki piecze się w kociołku na ognisku, ale i upieczone w piekarniku są pyszne.


Składniki:

ziemniaki 2 szt.
kiełbasa śląska 2 kiełbaski
cebula 2 szt. małe
marchew 2 szt.
burak 1 szt.
boczek wędzony 30 dag
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
liść kapusty 1 szt.

Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, cebule i buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plastry o grubości 1 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki też o grubości 1 cm, boczek kroimy w plasterki. Na dno naczynia układamy skórki od boczku, tłustym do dna, lub jak nie mamy skórki od boczku to wykładamy dno i boki naczynia plasterkami boczku. Jako pierwszą warstwę. układamy ziemniaki, solimy, pieprzymy. Drugą warstwę układamy z plasterków marchwi, trzecią warstwę układamy z buraczków, czwartą warstwę układamy z plasterków kiełbasy, piątą warstwę układamy z cebuli. Po ułożeniu każdej warstwy solimy i pieprzymy. U mnie do naczynia weszło tylko tyle warstw, w kociołku musielibyśmy ponownie nałożyć jeszcze po jednej warstwie według tej samej kolejności. Ostatnią warstwę w naczyniu robimy z warstwy ziemniaków i kilku plasterków boczku, przykrywamy wszystko dużym liściem kapusty oraz pokrywką. Tak przygotowane naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na drugiej półce grzałki góra/dół w temperaturze 160 stopni Celsjusza godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone prażonki wyjmujemy z piekarnika, podajemy na talerzach i zajadamy. Prażonki możemy podawać z kefirem, mizerią z pomidorów.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz