sobota, 21 marca 2020

Bioderka z kurczaka z pieczarkami i cebulą i ziemniakami.



Bioderka z kurczaka w ziołach z cebulą, pieczarkami i ziemniakami, pieczone w piekarniku.


Składniki:

bioderka z kurczaka 4 szt.
cebula 2 szt.
pieczarki 4 szt.
ziemniaki 4-6 szt.
olej 6 łyżek
wegeta bez konserwantów 2 łyżki
pieprz ziołowy do smaku
pieprz kolorowy do smaku
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
pomidorki koktajlowe
korniszony
ostre papryczki cherry

Wykonanie:

Bioderka z  kurczaka czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Dokładnie nacieramy wszystkimi przyprawami, pokrojonym czosnkiem i polewamy olejem, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, skrapiamy olejem i mieszamy. Wymieszaną cebulę z pieczarkami równomiernie układamy na dnie formy do pieczenia. Na wyłożoną cebulę z pieczarkami układamy bioderka. Na wierzchu układamy połówki ziemniaków. Pieczemy 70-80 minut w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem na grzałki góra/dół. Pieczemy na rumiany kolor do miękkości mięsa. Upieczone bioderka podajemy na gorąco z upieczonymi ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi lub korniszonami i ostrymi papryczkami cherry.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz