poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Flaczki z drobiu.



Flaczki ugotowane z indyczych żołądków i ćwiartek kurczaka.


Składniki:

żołądki z indyka 1,5 kg
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
2,5 litra wody
suszona włoszczyzna 3 stołowe łyżki

Przyprawy:

1 gałka muszkatołowa
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku (2 łyżki stołowe)
koncentrat pomidorowy 100 g
4-5 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej

Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone żołądki indycze wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 2,5 litra osolonej wody. Do gotującej się osolonej wody dodajemy ćwiartki kurczaka i gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane ćwiartki wyjmujemy na talerz i studzimy. W rosole zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z ćwiartek kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się rosołu. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz